Karbonizasyon mukavemeti açısından prekast beton
Prekast betonun karbonizasyon mukavemeti , üretiminde kullanılan malzemelerden dolayı çok yüksektir. Normal betonda aşırı derecede görülen karbonizasyon olayı, prekast beton’da görülmemektedir.
Betonda karbonizasyon oluşması, beton içerisinde bulunan donatının paslanmasına ve hacminin 4-6 kat artmasına, bunun sonucunda da betonun patlamasına yol açabilmektedir. Karbonizasyon mukavemeti, binanızın ömrünü etkileyen en önemli faktörlerdendir.
Karbonizasyon nedir?
Karbonizasyon, doğada bulunan karbondioksitin çimento içerisinde bulunan kalsiyum hidroksite bağlanmasıdır. Bu reaksiyon sonucunda kalsiyum karbonat oluşmakta ve pH değeri 9 seviye düşebilmektedir. Bu değer donatı çevresindeki oksit koruyucu tabakanın zayıflamasına ve oksitlenmeye neden olmaktadır.
GRC prekast beton’un karbonizasyon mukavemeti
GRC prekast beton çok düşük oranda karbonizasyona uğrar. Bazı araştırmalarda yapılan karbonizasyon yaşlandırma testlerinde karbonizasyon bulgusuna rastlanmamıştır. Karbonizasyonun normal betona göre daha az olmasının nedeni, normal betonda daha fazla çimento kullanılması ve düşük geçirgenlik ile açıklanabilir.
Alt kısımdaki tablo British Cement Association’in (İngiltere Çimento Derneği) GRC prekast beton ile normal beton üzerinde yaptığı hızlandırılmış karbonizasyon testi verilerinden hazırlanmıştır. GRC prekast beton yapısındaki çelik sistem korozyona karşı korunurken, normal betonda korozyondan kaynaklı beton dayanımı düşmektedir.
Prekast Beton’da karbonizasyon en fazla 1 mm kadar ilerlemektedir. Prekast cephe sistemlerinde donatı kullanılacaksa da, 1 mm’den daha içeride olacaktır. Yani prekast cephe sistemlerimizin karbonizasyondan dolayı zarar görme ihtimali bulunmamaktadır. GRC prekast beton’da karbonizasyon dikkate alınmaya değmeyecek kadar azdır.